Dr. Branka Grubor, Loznica

 

 

Kada ćete otvoriti Poslaničku kancelariju u Loznici ?

B.G. Što se tiče poslaničke kancelarije, ona formalno još uvek ne postoji, odnosno ne postoji strogo namenjen prostor za te namene i moje direktne susrete sa građanima. Međutim, ja mogu da koristim bilo koji slobodan prostor u zgradi lokalne samouprave po potrebi i dogovoru za susrete sa građanima. Pošto ja i dalje radim i svoj posao lekara u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja, ja koristim svaku priliku da i tu pričam sa građanima i građankama o njihovim problemima.

Kada će se rešiti problem cijanidnih soli iz FAK-a o čemu ste već govorili?

B.G. - U toku su ozbiljni pregovori sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine oko rešavanja ovog ozbiljnog problema koji muči Loznicu već godinama. 75 tona cijanidnih soli i dalje stoji lagerovano nadomak samog centra Loznice u prostorijama fabrike "FAK". Od kad sam stupila na funkciju poslanika radim aktivno na rešavanju ovog problema. Zakazan je i sastanak u nadležnom Ministarstvu sa državnim sekretarom gospođom Božović, gde će biti prisutan i predstavnik lokalne samouprave iz Loznice i ja se iskreno nadam da ćemo vrlo uskoro doći do rešenja za ovaj problem koji muči naš grad godinama.

Znate li ko je kupio RTB Zajaču ?

B.G. - Nemam informacije ko je kupio RTB Zajaču, znam onoliko koliko su dostupni podaci iz APR-a, ali će mi biti drago ako Zajača krene sa radom, ali samo uz maksimalno poštovanje ekoloških standarda koji važe i u drugim državama. Svi moramo da shvatimo da se borba vodi za svako radno mesto, a ovo pitanje je jako specifično zbog predhodnih gorkih iskustava koje smo imali sa bivšim vlasnikom. Čim budem imala više informacija, svakako ću ih podeliti sa javnošću.

Jeste li upoznati da država sad finansira veštačku oplodnju samo za bračne parove do 40 godina? Može li se očekivati da Parlament nekom izmenom zakona podigne tu granicu bar na 42 godine?

B.G. - Što se tiče BMPO ili veštačke oplodnje, starosna granica je već pomerena na 42 godinu, što su povoljniji uslovi nego do sada. Ova odluka je na snazi od polovine februara.

Koliko je poslanika na stalnom radu u Skupštini ?

B.G. - Stvarno ne znam i nemam taj podatak. Znam da ja nisam na stalnom radu u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Verujem da se ovakva vrsta podataka može pronaći na sajtu „Otvorenog parlamenta“.

Da li imate plan za suzbijanje organizovanog kriminala?

B.G. - Pitanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su pitanja od vitalnog značaja za našu državu. Ovde jedan poslanik ne može ništa sam da uradi jer se radi o sistemskom problemu koji treba da rešavaju nadležne institucije države, a mi smo tu da im damo podršku u tom radu.

Kada će biti gotov koridor 10?

B.G. - Teško da na ovo pitanje imam konkretan odgovor, ali prema izjavama ministarke saobraćaja i građevinarstva, koridor 10 trebalo bi da bude završen do kraja 2017. godine.

Kada će Vlada rešiti situaciju sa migrantima?

B.G. - Problem migranata je globalni problem i ne može naša Vlada sama da ga reši. Vidim da se radi jako puno po ovom pitanju, da Srbija dobija najveće ocene za pristup migrantima i rešavanju krize.

Kolika je plata Narodnih poslanika?

B.G. - Moja plata kao Narodnog poslanika je tačno 68,297.76 din., a poslanički dodatak iznosi 27,320.00 din.

Molim Vas da javno objavite ime i prezime lica koje je prema Vašim tvrdnjama iznosilo mamograf iz Doma zdravlja u Loznici ?

B.G. - Iz Doma zdravlja u Loznici odnošen je ultrazvučni aparat – kolor dopler koji je dobijen iz donacije 2008. godine. Radi se o portabl kolor dopleru koji je lak za transport. Da, govorila sam i na lokalnoj skupštini o tom problemu, ne bih o imenima, koga interesuje imate i novinski članak „Večernjih novosti“ iz te godine. Sve je jasno...

Kada će loznica dobiti autoput?

B.G. - Pitanje autoputa do Loznice je verovatno pitanje od vrhunskog prioriteta za naš grad. Neću reći ništa novo, ali me raduje da je ministarka Zorana Mihailović najavila projekat autoputa od Novog Sada do Rume i Šapca pa dalje do Loznice, koji bi na ovaj način povezao Republiku Srpsku sa Srbijom. Ne treba previše objašnjavati od kakvog bi značaja bio ovakav projekat za naš grad.

Da li će biti prevremenih parlamentarnih izbora ?

B.G. - Kao što ste imali priliku već da čujete, neće. Politička stabilnost ove Vlade se ne dovodi u pitanje.

Koalicije