Užički centar za ljudska prava i demokratiju realizuje projekat Javne nabavke u fokusu civilnog društva i medija, koji ima za cilj unapređenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta korisnika javnih sredstava na nacionalnom i lokalnom nivou.

Istraživački tim Užičkog centra će u periodu od deset  meseci spovesti monitoring javnih nabavki u šest lokalnih samouprava, tri javna preduzeća, jednoj ustanovi iz sistema zdravstva, jednoj ustanovi iz sistema prosvete i jednog ministarstva. Selektovane lokalne samouprave, javna preduzeća, zdravstveni centar/bolnica, škola/fakultet se nalaze na teritoriji četiri upravna okruga: Zlatiborskog, Moravičkog, Kolubarskog i Šumadijskog. Monitoringom javnh nabavki obuhvaćen je period od 1. januara 2020 do 30. aprila 2021, tako da će se monitoring sprovoditi na osnovu Zakona o javniim nabavkama koji važi do 30.juna 2020 i na osnovu Zakona o javnim nabavkama čija primena počinje 1.jula 2020. Nalazi monitoringa biće osnova za izradu i objavljivanje istraživačkih priča o nepravilnostima i zloupotrebama u oblasti javnh finansija.

 

Projekat je zasniva na godišnjim izveštajima Državne revizorske institucije u kojima su se ističe  da su najveće nepravilnosti i dalje u preuzimanju obaveza iznad odobrenih aproprijacija, sprovođenju postupaka javnih nabavki i u rashodima za zaposlene.

Istovremeno, prema zvaničnim podacima Uprave za javne nabavke iz izveštaja za prvu polovinu 2019. godine konkurencija u postupcima javnih nabavki na nivou Srbije iznosila je svega 2,2 ponude po postupku. U godini ranije (2018.) prosečan broj ponuđača koji su konkurisali za neki od poslova, odnosno izvođenje radova, nabavke dobara ili pružanja usluga, iznosio je 2,5. Tokom 2019. godine Užički centar za ljudska prava i demokratiju je analizirao konkurenciju u postupcima javnih nabavki gde su naručioci opštine i gradovi iz četiri okruga, gde se pokazalo da je prosek ponuda niži i od niskog republičkog proseka. Monitoring je rađen u nabavkama koje je sprovelo 10 lokalnih samouprava iz četiri okruga Zlatiborskog, Moravičkog, Mačvanskog i Šumadijskog okruga, gde je utvrđeno da je najviše konkurencije bilo u Arilju (2.43), a najmanje u Bogatiću (1,46). Tek sa 1,85 prosečnih ponuda Arilje prati Bajina Bašta, nakon toga sledi Kragujevac sa 1,73, Lučani sa 1,64, odmah potom Krupanj sa 1,62 i isto toliko u opštini Prijepolje (1,62), Čačak sa tek 1,56, pa Vladimirci sa 1,5, Priboj 1,48 i Bogatić sa 1,46.

 

Sve sugestije ,tekstove,predloge vezano za monitoring javnih nabavki i finansija možete poslati na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Projekat Javne nabavke u fokusu civilnog društva i medija je deo projekta Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama, koji sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP ), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Koalicije