Završen projekat “Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja”

Krajem juna zvanično je završen  projkeat “Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” koji je tokom šest meseci uspešno realizovala Grupa Mašta iz Prijepolja.

Kroz različite aktivnosti kao što je realizacija radionica na kojima su članovi grupe istraživali kulturnu raznolikost, zatim korišćenje pozorišne tehnike – forumovanje, pružanje obrazovne podrške i organizovanjem promocije knjiga mladog romskog pisca Metija Kamberija, težilo se smanjenje prećutne barijere koje čine da zajednica bude podeljena i sa manjkom interesovanja za drugog. Umesto toga, Grupa je želela da, kroz aktivnosti projekta “Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja”, da doprinos zajednici koja će biti koherentna i integrisana.

ISTRAŽIVANJE KULTURNE RAZNOLIKOSTI

Preduslov da se romska populacija oseti uvaženom i značajnom u zajednici u kojoj živi je bolja prihvaćenost među vršnjacima. Kako bi tome doprineli, organizovane su  radionice na kojima je  istraživana kultura Roma, Srba i Bošnjaka. Na radionicama su učenici istraživali običaje svojih kultura i upoznavali se sa običajima i karakteristima kultura drugih. Na osnovu istraženog, učenici su kreirali panoe koje su predstavili na događaju Doživite kulturu Roma organizovanom povodom Dana roma 8. aprila u romskom naselju Jezdova kosa.

OBRAZOVNA PODRŠKA

U okviru projekta podršku u savladavanju programa iz ključnih predmeta koji se polažu na završnom ispitu dobila su romska deca 7. i 8. razreda koja pohađaju osnovnu školu „Milosav Stiković” u Prijepolju, u kojoj najviše i ima dece romske nacionalnosti. U ulozi edukatorki, tokom pružanja podrške u učenju, bile su Romkinje strednjoškolke . 

POZORIŠNA TEHNIKA – FORUMOVANJE

Forum teatar je svojevrsna proba za realnost - Osmišljavajući različite scenarije za situacije u kojima su deca romkse populacije diskriminisana, deca su učena  kako drugačije odreagovati, a da rezultat bude saradnja i razumevanje, a ne diskriminacija i odbacivanje. Cilj ove pozorišne tehnike bio je da deca isprobaju i uoče na koje sve načine može  da  se odreaguje  u odredjenoj situaciji, kako se ne bi drugi  diskriminisali i povredili.

PROMOCIJA KNJIGA METIJA KAMBERIJA

U cilju afirmacije postignuća Roma koja su slabo vidljiva građanima, organizovana  je promocija knjige Metija Kamberija “Grad bola” i “Grad greha”. Knjiga “Grad bola” je autobiografski roman Metija Kamberija napisan 2020. godine. Promocija je podstakla prisutne da, uslove života Roma i Romkinja, posmatraju na drugačiji način. Da to ne treba da bude nešto što se podrazumeva, već nešto o čemu treba razmišljati i dati svoj doprinos da se promeni. Primer mladog pisca Metija Kamberija govori upravo o tome kako su promene moguće, “ako se veruje u svoje snove i ako se od njih ne odustaje”.

Detaljne informacije o projektu i realizovanim projektnim aktivnosima možete naći na:

https://www.dragankuveljic.rs/zavrsen-projekat-vetar-u-leda-a-ne-kamen-spoticanja/

https://www.facebook.com/grupamasta

Informacije o svim konkursima u okviru Projekta ,,Lokalni poziv ka EU’’ možete naći na sajtu www.promeni.rs

Projekat ,,Lokalni poziv ka EU’’ koji realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom Jelena Šantić, osnažuje lokalne inicijative za doprinos procesima pridruživanja EU, stvarajući decentralizovano društvo koje neguje kulturnu različitost i participatornu demokratiju. Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Koalicije